Vuurgevecht tussen Noord- en Zuid-Korea

Zaterdag zijn ter hoogte van de westelijke kust van het Koreaanse schiereiland vier Zuid-Koreanen omgekomen en achttien anderen gewond geraakt tijdens een scheepsconfrontatie tussen Zuid-Korea en Noord-Korea.

Belga

Een Zuid-Koreaans patrouillevaartuig is gezonken. In de Zuid-Koreaanse Veiligheidsraad zullen het staatshoofd en zijn adviseurs zich beraden over tegenmaatregelen. Volgens een hoge Zuid-Koreaanse militair waren twee Noord-Koreaanse patrouilleboten die vissersschepen begeleidden de Zuid-Koreaanse territoriale wateren binnengevaren. Daar zouden zij het vuur hebben geopend op Zuid-Koreaanse patrouilleschepen. Die beantwoordden het vuur, waarop de Noord-Koreaanse schepen terugkeerden naar hun eigen wateren.

Volgens getuigen stond een van de Noord-Koreaanse schepen in brand. Over slachtoffers aan Noord-Koreaanse zijde is niets bekendgemaakt. Het gevecht duurde nog geen half uur. Vissersboten in de omgeving zochten een goed heenkomen. De situatie zou inmiddels genormaliseerd zijn.

Beide Korea's zijn nog altijd formeel in staat van oorlog met elkaar. Sinds het einde van de Korea-oorlog (1950-1953) is er nooit een vredesverdrag gesloten. Noord-Koreaanse marineschepen hebben zich volgens Zuid-Korea dit jaar al negen maal in Zuid-Koreaanse wateren begeven.

In 1999 was er een ernstiger incident. Toen raakten schepen van beide Korea's voor het eerst sinds het einde van de oorlog slaags. Toen zonk een Noord-Koreaans schip en er zouden ongeveer dertig Noord-Koreaanse opvarenden zijn omgekomen.