Zware boetes en celstraffen voor mensenhandel

De twee Syrische eigenaars van lompenbedrijf Rama Tex uit Heist-op-den-Berg hebben vrijdag voor de correctionele rechtbank in Mechelen celstraffen tot twee jaar opgelopen. Ook moeten de Syrische broers Nedal en Yeddere Hadal elk 2.500 euro boete betalen - en hun BVBA Rama Tex maar liefst 300.000 euro boete - wegens de tewerkstelling van illegalen en mensenhandel.

Belga

De openbaar aanklager noemde Rama Tex "één van de vele schakels in een keten van mensenhandel". De sociale inspectie viel er binnen op 21 maart van dit jaar.

De controle leverde vijf illegale werknemers op. Die konden geen geldige verblijfsvergunning voor ons land voorleggen. De eigenaars van Rama Tex beweerden "dat de werknemers arme mensen zijn die gewoon wat komen bijklussen". Naar eigen zeggen waren de personeelsleden van het lompenfirmaatje echter naar België gekomen voor politiek asiel. De Syrische broers pakten hun paspoort echter af. Ze stelden de asielzoekers daarop te werk tegen 600 euro per maand, terwijl de illegalen zes dagen van de zeven per week en negen uur per dag aan het werk moesten.