Femme Fatale

Thriller van Brian De Palma met Rebecca Romijn-Stamos, Antonio Banderas, Peter Coyote e.a.

Kdejager

BR>

Tijdens een juwelenroof in Cannes laat Laure (Romijn-Stamos) haar bende in de steek. Jaren later duikt ze op in Parijs. Een ex-paparazzo (Banderas) fotografeert haar toevallig en de foto eindigt op affiches in heel Frankrijk. De ex-kompanen van Laure komen de femme fatale zo op het spoor. Maar Laure ruilt haar identiteit met die van een suïcidale dubbelgangster. Zal ze het goede pad opgaan of wil ze een nieuwe slag slaan?

Het kan Brian De Palma, één van de meest eigenzinnige visuele kunstenaars van de moderne Amerikaanse cinema, weinig schelen of zijn verhaal al dan niet realistisch is. Voor hem telt een cinematografische vertelling die perfect klopt en waarvan geen enkele scène onbelangrijk is.

Zijn

Femme Fatale

is nog meer dan zijn vroegere werk een audiovisuele puzzel die commentaar levert op ons kijkgedrag, op de essentie van voyeurisme en dus op de essentie van cinema.

De Palma gaat niet voor gemakkelijke kicks en effecten, wat zijn film minder aantrekkelijk zal maken voor liefhebbers van gemakkelijke tv-thrillers met bijhorende genreclichés. Maar wie wil leren kijken (we leren toch ook spreken en luisteren), zit met

Femme Fatale

aan een heuse cinema-universiteit.