Bewijzen van meer en overstroming op Mars gevonden

Geologen van het Smithsonian Lucht- en Ruimtevaartmuseum in Washington hebben op Mars een vroeger enorm meer gevonden dat aan de basis van een catastrofale overstroming heeft gelegen, zo heeft de NASA meegedeeld.

Belga

Wetenschappers zijn er lang van overtuigd dat er op Mars ooit veel water moet zijn geweest. Met de sonde Mars Global Surveyor hebben Ross Irwin en co van het Smithsonian daar nu nieuwe bewijzen gevonden.

Ze ontdekten sporen van een vroeger meer dat, met 1.400 mijl lang, even groot zou zijn geweest als de Amerikaanse staten Texas en New Mexico samen. Wat meteen weer bewijst dat de Rode Planeet ooit natter en warmer is geweest dan vroeger gedacht.

Maar er is meer. Het water is uit de bedding van het meer gestroomd en heeft een canyon gekerfd, groter dan de Grand Canyon op Aarde. Irwin schatte de overstroming in als meer dan vijf keer het volume van de Grote Meren in het noorden van de VS.

Meteen is er een verklaring voor de bron van het water dat ooit door kanalen moet hebben gestroomd. Bovendien is er het feit dat vroegere meren de meest waarschijnlijke plaatsen zijn om sporen van vroeger leven te vinden.