Fossett omvliegt eerste klip

Na een derde van zijn reis rond de wereld, heeft de Amerikaanse avonturier Steve Fossett in zijn heteluchtballon een eerste moeilijke klip omzeild. De recordhongerige miljonair moest zondag onder een slecht weer-gebied doorvliegen en duiken tot op een hoogte van amper 400 meter boven de Stille Oceaan.

Belga

"Indien ik boven was gebleven, zou ik meteen in een weerchaos door een zwakke wind in de richting van Zuid-Amerika zijn gevlogen", zei de 58-jarige Fossett per satelliettelefoon aan het controlecentrum in St. Louis, in de VS-staat Missouri. Toen het weer opklaarde, liet hij zijn toestel weer opstijgen tot 7.620 meter hoogte.

Op dag vijf van zijn recordpoging heeft Fossett al 9.000 van de in totaal 28.000 kilometer afgelegd. Omwille van het slechte weer lag de snelheid van de ballon op 51 kilometer per uur. Fossetts toestel drijft op een mengeling van helium en hete lucht.

De avonturier wil dinsdag Chili bereiken. Zijn zesde poging om met een luchtballon rond de aarde te vliegen, ging woensdag in het westen van Australië van start. Alle vorige pogingen mislukten.