Volley: Jerabkova hoopt op Tongers bekermirakel tegen Herentals

Print
TONGEREN - «Het moet gewoon, het moèt.» De Tsjechische hoekaanvalster Dita Jerabkova wil haar team Isola Tongeren tegen het oersterke Herentals na de tegengevallen heenwedstrijd alsnog naar de Belgische bekerfinale stuwen. Daarbij wrijft de blondine uit Usti op 90 km van Praag over een ringetje aan haar vinger. «Ja, ik draag deze week een talisman, een geschenkje van mijn jongere zus. Een geluksbrengertje. Isola snakt opnieuw naar de Europese scène. Is het niet via de beker, dan via de play-offs. Anders is onze campagne volledig mislukt.»
BR>
De bijkomende aanwerving van Svetlana Ilic en Nancy Celis moet Isola na enkele dipjes voor een nachtmerrie behoeden. Dita: «Edyta Kubarko ging kapot van heimwee. We verloren Liesbeth Mouha vroeg in het seizoen. Jana Drstkova trok terug naar Tsjechië. Zelf werd ik in mei 2000, bijna een jaar geleden, aan de schouder geopereerd. Vier uur hebben de artsen aan me gesneden. Oh, ik heb veel pijn gehad en in de voorbije maanden serieus harde noten gekraakt.»

Aangenaam
Op haar appartement in Hoeselt vindt de 28-jarige Dita steun bij haar man Libor Galik die enkele weken bij VTI Hasselt meedraaide. Libor koos echter voor het zakendoen tussen België en Tsjechië. «Gelukkig zie ik 'm nu vaker. Voor ik naar Tongeren kwam, speelde ik na mijn opleiding bij Olymp Praag drie jaar zonder mijn man stik alleen in Griekenland. Bij Aris Thessaloniki en VC Alexandroupolis. Uit de buurt ook van ma en pa (de Tsjechische international Jerabek, nvdr.). Ik heb fijne herinneringen aan de Griekse souvlaki's. Maar in Tongeren is het leven veel aangenamer.»

Omdat Hees-Bilzen in elkaar klapte, zijn haar landgenoten Petr Konecny en Martin Kop uit de onmiddellijke vriendenkring weggevallen. Met Martin Lebl en Jiri Popelka (Maaseik) heeft ze nog nooit gepraat. Dita rijdt wel elke week naar Glons waar de familie Krenicky van eerstenationaler Thimister haar optrek heeft.

Midden
Tegen Herentals, waar behalve Christina Moga iedereen -dus ook set-up Saskia Van Hintum- zal bijtekenen, wordt het een knap lastige return, dat beseft Dita. «We stonden in de Vossenberg nochtans in de eerste set op voorsprong met 12-19 en we verliezen nog. In de laatste game (25-14) liepen we zonder cohesie compleet verloren. Niet te vatten. Zo slikten we 3-1 cijfers met een verschil van 16 punten. Da's erg veel. Je moet het zo zien: we hebben tot vandaag nog te weinig samen gespeeld. Precies zoals ik thuis moeite heb met een puzzel van negenduizend stukjes. Ik heb met m'n ijzeren willetje al tweeduizend deeltjes in elkaar gezet. Die doorzetting wil ik ook tussen de lijnen gebruiken.»

Om een 3-0 te scoren krikt Isola een Europees sfeertje op. «We pakten ooit Modena en Moskou met steun van onze zevende man. Waarom dan ook niet Herentals? In de eerste set moeten we tegen de Duitse Grit Lehmann en Veerle Vanlooy de basis leggen. Ik hoop maar dat de knie van libero Ellen Hilven het houdt. Zij moest passen voor de maandagtraining.»

Er hoeft geen tekeningetje bij: de veldslag wordt in het midden uitgevochten. Iris Bleyen en Mireille van Oosterhout weten wat hen te doen staat. «En de revaliderende Liesbeth Mouha steunt ons als mascotte op de bank,» weet Dita Jerabkova, die popelt om eens een volledige match te spelen. «Volleyen, oh ja, ik doe het zo graag. Aan kindjes denken we nog niet. Dat willen we even uitstellen. Maar een spetterzege tegen Herentals niet.»