De Clerck wil per provincie 1 jongere parlement in loodsen

CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck wil ervoor zorgen dat bij de federale verkiezingen van volgend jaar minstens één jongere per provincie in het parlement terecht komt. Dat heeft hij zondag verklaard op het VTM-middagnieuws.

Belga

De Clerck reageerde op kritiek van de CD&V-jongerenvoorzitter Jonathan Cardoen, die stelde dat de vernieuwing van de partij niet geloofwaardig zou zijn mocht de CD&V met 5 anciens als lijsttrekker naar de kiezer trekken. Jongeren moeten ook de kans krijgen om in het parlement te geraken, zei hij.

Volgens De Clerck hebben de jongeren onder zijn voorzitterschap al heel wat gekregen. "Jongeren zijn in heel de structuur opgenomen en de twee ondervoorzitters zijn jongeren", wierp hij op. Toch wil de Kortrijkzaan het engagement aangaan om de kieslijsten zodanig op te stellen dat per provincie minstens één jongere quasi zeker in het parlement terecht komt. "Dinsdag is daar een belangrijke (algemene) vergadering over", luidde het.

De Clerck verzekerde ook dat zijn partij in alle onafhankelijkheid gaat beslissen hoe de lijsten er zullen uitzien. "We nemen graag mensen op uit organisaties (van het middenveld, nvdr), maar er komen geen alternatieve beslissingsorganismen", verklaarde de partijvoorzitter.