Dewael: 11 juli moet snel betaalde feestdag worden

Vlaams minister-president Patrick Dewael wil dat de Nationale Arbeidsraad (NAR) snel werk maakt van de invoering van een betaalde Vlaamse feestdag. Gebeurt dat niet, dan zal hij dat bij de volgende federale regeringsvorming als eis op tafel leggen. Dat verklaarde hij zondag tijdens het VRT-programma De Zevende Dag.

Belga

Momenteel is 11 juli geen betaalde feestdag, ook al hebben werknemers in sommige sectoren wel al een dag vakantie. De sociale partners buigen zich in de schoot van de NAR over de vraag om de Vlaamse feestdag en die van de Franse gemeenschap (27 september) als betaalde feestdag te erkennen. Er kwam echter nog geen witte rook uit de schouw.

Naar aanleiding van een debat over de Vlaamse feestdag legde Patrick Dewael de eis nog eens op tafel. Als de NAR niet snel tot een oplossing komt, wil hij er een punt van maken bij de volgende federale regeringsonderhandelingen, verklaarde hij zondag.

De minister-president wees erop dat Vlaanderen in vergelijking met onze buurlanden zeker niet meer feestdagen telt. "Integendeel, we zitten zelfs wat onder het gemiddelde". De productiviteit van de bedrijven zal er door een extra feestdag ook niet echt onder te lijden hebben, aangezien de productiviteit van de Vlaamse werknemers zeer hoog ligt, voegde Dewael eraan toe.