Boze brief naar 38 gemeenten die asielzoekers dumpen

"Achtendertig gemeenten krijgen volgende week een omzendbrief met de verwittiging dat ze hun toelage van de overheid kwijtspelen als ze asielzoekers blijven dumpen in steden". Dat heeft vice-premier Johan Vande Lanotte zondag gezegd in het programma Wakker op Zondag op de Antwerpse televisie (ATV).

Belga

Die 38 gemeenten hebben slechts 5 procent van de asielzoekers die hen zijn toegewezen op hun grondgebied wonen. De overige 95 procent woont in grootsteden zoals Antwerpen. De voorbije weken is het spreidingsplan in alle gemeenten onderzocht. Eerder al waren andere maatregelen van de federale regering geschorst door de Raad van State.

Vande Lanotte hoopte "dat het nieuwe pakket maatregelen tot een echte spreiding van de asielzoekers in ons land zal leiden". Tegelijkertijd kondigde de sp.a-vice-premier aan dat de aanpak van de huisjesmelkers rond is. Volgende week verschijnt de nieuwe wet in het Staatsblad. Als er van een ernstige vorm van huisjesmelkerij sprake is, kan de woning worden aangeslagen en door het OCMW gebruikt als voorlopig onderdak voor hulpbehoevenden.