2de Jupiter-achtige planeet op 1 week tijd opgedoken

Voor de tweede keer op een week tijd hebben astronomen bekendgemaakt een Jupiter-achtige planeet buiten ons zonnestelsel te hebben gevonden, zo heeft een goede Amerikaanse ruimtevaartbron woensdag gemeld. Een team van het Observatorium van Genève ontdekte niet minder dan acht planeten buiten ons zonnestelsel ("exoplaneten") waardoor de kaap van de honderd is gehaald.

Belga

Op een conferentie over exoplaneten te Washington kondigde Stephane Udry van het Geneefse team aan rond ster HD190360A, in meer menselijke termen ook bekend als Gliese777A, een broertje van Jupiter te hebben gevonden. De exoplaneet heeft minimum de massa van "onze" reuzenplaneet en draait een cirkelvormige baan op 3,65 astronomische eenheden (AE) rond de Zon-achtige moederster die zich op nauwelijks 52 lichtjaar van ons bevindt. Eén astronomische eenheid is de afstand Aarde-Zon. Jupiter cirkelt op 5,2 AE van de Zon.

Vorige week maakten de bekende exoplanetenjagers Geoff Marcy en Paul Butler bekend, mede dankzij berekeningen van de ULB in Brussel, een Jupiter-achtige planeet te hebben gevonden op 5,5 AE van ster 55 Cancri. Dat hemellichaam maakt deel uit van een planetair stelsel, met nog minstens twee andere planeten. Rond Gliese 777A zijn (nog?) geen andere planeten gevonden. Udry maakte de vondst bekend van in totaal acht tevoren onbekende exoplaneten. Zes ervan draaien op een afstand groter dan één AE rond hun moederster.

Er zijn nu zowat honderd planeten buiten ons zonnestelsel. In verband met het precieze aantal is er discussie, op grond van de definitie die men aan een planeet en grensgevallen geeft.