Hartinfarct bedreigt ook naaste familie

Familieleden van mensen die op relatief jonge leeftijd een hartziekte ontwikkeld hebben, lopen dubbel zoveel kans als hun leeftijdsgenoten om de ziekte zelf ook te krijgen. Vandaar dat dinsdag een campagne is gelanceerd die zich richt tot de naaste familie van patiënten.

BR>

Als een bliksemslag bij heldere hemel, zo kan een 'cardiovasculair accident' toeslaan. Zieken als hartinfarct of angina pectoris zijn het gevolg van dichtslibbing van de kransslagaders

(aderverkalking)

. De mogelijke gevolgen, zoals blijvende invaliditeit en werkongeschiktheid, grijpen erg diep op het leven in, ook psychisch. Inzake geneesmiddelen en revalidatie is er veel vooruitgang, maar wonderen kunnen er niet van verwacht worden.

Vandaar het belang van opsporing van mensen die een verhoogd risico lopen. Daar horen ook de naaste familieleden bij van patiënten die vroegtijdig een coronaire ziekte hebben gehad: jonger dan 55 jaar voor de man en jonger dan 65 jaar voor de vrouw.

De voorbije jaren is een grootscheeps onderzoek gedaan in alle Europese landen bij broers en zussen, zonen en dochters van patiënten. "De resultaten zijn alarmerend", zegt professor Guy De Backer (UZ Gent), voorzitter van de nationale 'Task Force' tegen coronaire hartziekten.

"Slechts 10% van de broers en zussen en 5% van de zonen en dochters heeft zichzelf laten onderzoeken op risicofactoren. De overgrote meerderheid blijkt zich niet bewust te zijn van de verhoogde risico's die ze lopen vanwege overgewicht - één op de drie -, verhoogde bloeddruk en hoge cholesterol."

De komende maanden gaat een 'demonstratieproject' van start in de regio Zottegem-Oudenaarde. Via ziekenhuizen en huisartsen zullen zo'n 400 patiënten en hun naaste familieleden - kinderen, broers en zussen - persoonlijk worden benaderd. Ook met adviezen om zelf verantwoordelijkheid te nemen om iets aan hun risicosituatie te doen.

Achteraf wordt het effect van deze sensibiliseringscampagne gemeten en vergeleken met de ziektegevallen in twee 'neutrale' controleregio's. "Als blijkt dat het project betere resultaten oplevert inzake preventie van coronaire ziekten, zullen we de campagne veralgemenen", aldus professor De Backer.