"Sabena Groundhandling, Cargo en Catering volgende week verkocht"

De voormalige Sabena-dochters, Sabena Groundhandling, Cargo en Catering, worden volgende week definitief verkocht. De akkoorden worden volgende week ondertekend. Dat zei curator Christian Van Buggenhout zaterdag in het programma 7 op Z op zakenzender Kanaal Z.

Belga

De groundhandling- en cargo-afdeling van de failliete nationale carrier worden overgenomen door de Spaanse bouw- en dienstengroep Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). De curatoren gaven hiervoor maanden geleden al hun fiat, maar de overname zat in het slop. Zo zou FCC zware inleveringen vragen en enkel tijdelijke conctracten garanderen. Ook kregen de curatoren een proces aangesmeerd van een afgewezen concurrent.

Sinds woensdag klaarde het sociaal klimaat echter op en werd beslist een syndicale delegatie op te richten die de functies van ondernemingsraad en preventiecomité op zich zal nemen. Het ministerie van Tewerkstelling duidde ook sociaal bemiddelaar Bernard Leemans aan. Volgens van Buggenhout zijn de sociale onderhandelingen aan de gang en kunnen de groundhandling- en cargo-afdeling volgende week defintief verkocht worden als er een sociaal akkoord uit de bus komt.

Dat sociaal akkoord is er wel al bij de catering-afdeling, die wordt overgenomen door de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De verkoopsovereenkomst wordt eveneens volgende week ondertekend. Een precieze datum voor de ondertekening gaf Van Buggenhout niet.

De vorderingen tegen het eveneens failliete moederconcern van Sabena, het Zwitserse Swissair, zullen volgens Van Buggenhout een zaak van "heel lange adem" zijn. De zaken kunnen volgens de curator zeker 10 jaar aanslepen.