Antwerps parket zette al 12 minderjarige boefjes het land uit

Het Antwerpse parket heeft in totaal al 12 minderjarige Roemeense boefjes het land uitgewezen. Dat gebeurde op bevel van de jeugdrechter. De minderjarigen bevinden zich inmiddels terug in Roemenië. Dat meldt persmagistraat Leen Nuyts.

Belga

Het Antwerps parket wees vrijdag al vijf Roemeense handtasdiefjes uit. Zaterdag waren er nog zeven andere minderjarigen aan de beurt. De jeugdrechter stuurde de jongeren terug naar hun ouderlijk milieu. Voor de terugwijzing heeft het parket de medewerking van Binnenlandse zaken gevraagd en gekregen.

"De ouders van de jongeren werden verwittigd. In Roemenië zorgt een organisatie voor de eerste opvang van de boefjes. Via onze verbindingsofficier ter plaatse gaan we na of alles verloopt zoals het hoort", verduidelijkt Koen Dassen, kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken.

Het Antwerpse parket tilde er vorige week zwaar aan dat het verscheidene Roemeense handtasdiefjes moest vrijlaten wegens geen plaats in de gesloten instellingen. Daarop vroeg procureur Bart Van Lijsebeth een onderhoud met premier Guy Verhofstadt. Die meldde donderdag na de ministerraad dat hij de dienst Vreemdelingenzaken de opdracht had gegeven om - na overleg met de lokale parketten - voortaan ook de minderjarige boefjes uit de wijzen.