Martina Navratilova maakt wederoptreden in enkelspel

Print
De Amerikaanse Martina Navratilova, het gewezen nummer één van de wereld, maakt volgende week haar wederoptreden in het enkelspel. De 45-jarige Navratilova kreeg van de organisatoren van het WTA-toernooi van Eastbourne een wildcard.
Navratilova, die op 18 oktober 1956 in Praag het levenslicht zag, werd de oudste speelster uit de geschiedenis die een WTA-toernooi won, na haar zege in het dubbelspel in Madrid, eind mei. De zege was een bekroning van haar rentree in het dubbelspel.

Vanaf maandag waagt Navratilova het nu opnieuw in het enkelspel. Acht jaar geleden, in november 1994, speelde ze haar laatste enkelwedstrijd in het profcircuit. Op haar palmares prijken 167 titels in het enkelspel en 166 in het dubbelspel. Navratilova stond 334 weken lang aan de top van de wereldranglijst en verzamelde maar liefst 18 Grand Slam-titels in het enkelspel, 31 in het dubbel en 7 in het dubbel gemengd.
Eastbourne geldt als een voorbereiding op de Grand Slam van Wimbledon. Navratilova won op het gras van Wimbledon 9 maal het enkelspel, zeven maal het dubbel en drie maal het dubbel gemengd. In Eastbourne was ze 10 maal de beste, vier keer verloor ze er een finale. In 1978 speelde ze een eerste keer op Eastbourne, de laatste keer was in 1994. In de kwartfinales verloor ze toen van Meredith MGrath.

Navratilova maakte in 2000 haar wederoptreden in het dubbelspel. Op het WTA-toernooi van Madrid was dat, samen met de Zuid-Afrikaanse Marion De Swardt. In 2001 vormde ze een paar met Arantxa Sanchez Vicario. Ze wonnen geen titels, maar bereikten wel de finale van Amelia Island en de kwartfinales op Wimbledon en de US Open. Dit seizoen speelt ze dubbel met de Wit-Russische Natasha Zvereva. Met haar treedt ze ook aan in Eastbourne.