Duizenden Limburgse Turken aan het feest

De Turken in Limburg reageerden dolenthousiast na de overwinning van hun nationale ploeg op het wereldkampioenschap voetbal, waar Turkije in de kwartfinale Senegal uitschakelde met een golden goal. In de vroegere mijngemeenten stormden de feestvierders uit de cafés, waar de wedstrijd op tv-schermen gevolgd werd.

Belga

In Genk verzamelden zich meteen meer dan vijfhonderd supporters op het stadsplein. Toeterende wagens met honderden vlaggen reden rond en veroorzaakten verkeershinder op de Europalaan. Er werd vuurwerk afgeschoten en de Turken zongen en dansten. Enkele tientallen voetbalfans sprongen uit dolle vreugde in de fontein aan het stadsplein.

In de winkelstraat, de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder, kwamen duizenden feestende Turken op straat. De cafés op de Koolmijnlaan zaten overvol. Er ontstond een lange autokaravaan met feestvierders, die geschminkt waren. De straten in de buurt van de Koolmijnlaan werden door de politie afgesloten om alles in goede banen te leiden.

In Eisden (Maasmechelen) was de Oude Baan versierd met grote Turkse vlaggen. Er waren zelfs tienduizend ballonnen besteld. Het kruispunt met de Pauwengraaf werd bezet door honderden dansende en zingende Turken. Zelfs rond 18.30 uur reden nog toeterende auto's rond. Het feest in Limburg zou zaterdag nog tot de vroege uurtjes duren.