Dikke mensen betalen extra voor plaats in vliegtuig

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines ligt onder vuur omdat dikke passagiers er twee tickets moeten kopen. Wie meer dan één stoel in beslag neemt, moet voor meer dan één stoel betalen, redeneert de maatschappij.

AP Ned

Volgens een woordvoerster van Southwest voert de maatschappij dit beleid al sinds 1980. Onlangs zijn de medewerkers eraan herinnerd na de invoering van een nieuw type boarding pass.

Baliemedewerkers moeten het formaat van klanten inschatten en hun vragen of ze normaal gesproken meer dan één stoel in beslag nemen. Als dat zo is, moeten ze twee tickets kopen. Als het toestel achteraf niet vol blijkt te zijn geweest, kunnen de dikke passagiers de prijs van het tweede ticket terugkrijgen.

Negen van de tien klachten van passagiers die Southwest ontvangt hebben betrekking op beknelling door een groot uitgevallen buurman of -vrouw, zei de woordvoerster.

Enkele andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder American Airlines en Continental Airlines, houden er een vergelijkbaar beleid op na. Volgens de maatschappijen komt het zelden voor dat een passagier een extra ticket moet kopen.