Grote wapenvondst in Afghanistan

Britse mariniers zijn zaterdag in een Afghaans dorp een huis binnengevallen dat tot de nok toe was gevuld met wapentuig, zo heeft de marine zondag meegedeeld. Het was de grootste wapenvangst tot nu toe van de geallieerde troepen die in Afghanistan op zoek zijn naar strijders van Al-Qaida of van de Taliban. In het huis werden tien mannen aangetroffen die ondervraagd zijn en van wie een aantal nog wordt vastgehouden.

AP Ned

De vondst werd gedaan in het dorp Surwipan, op ongeveer 20 kilometer ten noorden van de plaats Khost. De aandacht van de patrouillerende mariniers werd daar getrokken door een huis met opvallend veel antennes op het dak. Toen de mariniers het huis naderden, werd de deur snel dichtgegooid en ontstond commotie in het huis, waarop de mariniers besloten het huis binnen te vallen. De aanwezige mensen gaven zich zonder veel verzet over.

Het wapentuig, met een omvang van zo'n twee vrachtwagenladingen, was volgens de Britse mariniers vermoedelijk in het bezit van Al-Qaida of van de Taliban.