"Bin Laden en Al-Qaida-leiders springlevend en actief"

Osama Bin Laden en bijna alle leiders van Al-Qaida zijn springlevend en druk bezig nieuwe aanvallen voor te bereiden, zo zegt een woordvoerder van Bin Laden op een videoband die zondag is uitgezonden door het televisienetwerk Al-Jazeera. In de videoboodschap wordt ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in april op een synagoge in Tunesië, waarbij 14 Duitse toeristen werden gedood.

AP Ned

Abu Ghaith, Bin Laden's woordvoerder uit Koeweit, zegt op de video dat het Al-Qaida netwerk nog altijd een bedreiging vormt voor Amerika. "De komende dagen en maanden zal - als Allah met ons is - de waarheid blijken van wat wij zeggen."

Over de dodelijke aanslag op het Tunesische eiland Djerba zegt Ghaith dat Al-Qaida die heeft gepleegd omdat "de organisatie niet kon aanzien hoe Palestijnse broeders vermoord werden terwijl joden op Djerba rustig rondwandelden en hun rituelen uitvoerden". Verder ontkent Gaith dat de nummer twee van Al-Qaida, Ayman Al-Zawahri, gewond is geraakt in Tora Bora, waar de Amerikanen met geallieerde troepen jacht maken op leden van Al-Qaida en van de Taliban. "Ik kan u vertellen dat 98 procent van de leiders van het netwerk in goede gezondheid verkeert en de zaak helemaal onder controle heeft", aldus Gaith.

De authenticiteit van de opnames is nog niet vastgesteld. Het Witte Huis gaf zaterdag nog geen commentaar op de berichten.Ook is niet duidelijk wanneer de band is gemaakt en hoe Al-Jazeera eraan is gekomen. Het televisiestation was niet bereikbaar voor uitleg.