ETA-bommen in Spaanse badsteden

Bij twee aanslagen met bomauto's in de Spaanse badplaatsen Fuengirola (foto) en Marbella zijn vrijdag zes gewonden gevallen. 's Avonds laat onplofte ook nog een bom in de Noord-Spaanse stad Saragossa. Daarbij viel nog een gewonde. De aanslagen zijn vrijwel zeker het werk van de Baskische terreurbeweging ETA. Belgische toeristen in de buurt bleven ongedeerd.

Kdejager

BR>

De eerste bom ontplofte kort na 7u 's ochtends voor een hotel in Fuengirola. Daarbij vielen de zes gewonden: vier Britten, een Spaanse vrouw en een Marokkaan. De tweede bom ontplofte in Marbella. Daar was alleen materiële schade. De derde 's avonds op de parking van een warenhuis.

In een telefoontje aan de politie in de Baskische stad San Sebastian had een onbekende gewaarschuwd dat om 7u een bom zou ontploffen in Fuengirola. De Spaanse politie was al in staat van alarm omdat zij ETA-acties vreesde tijdens de tweedaagse Europese top in Sevilla.

Voor de Spaanse politie zijn de aanslagen een nieuwe waarschuwing dat de macht van de ETA nog lang niet gebroken is. De politie had onlangs nochtans weer enkele successen geboekt. Vorige week woensdag werden op een aantal plaatsen in een bosrijk gebied nabij Valencia in totaal 131 kilo explosieven en ontstekingsmechanismen gevonden. De politie zei toen te vermoeden dat een ETA-commando van plan was chaos te veroorzaken op de top van Sevilla. Twee dagen eerder was in Valencia al een vermoedelijk ETA-lid opgepakt.

In de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september in de VS hebben de Spaanse autoriteiten de jacht op de ETA verscherpt. Vorige maand is volgens Madrid al een grote actie van de ETA voorkomen tijdens de top van Europese en Latijns-Amerikaanse leiders. Die verliep zonder incidenten.