Elke dag 23 ongevallen met onverzekerde auto

Elke dag gebeuren er 23 ongevallen waarbij een niet-verzekerde chauffeur betrokken is, vorig jaar goed voor 8.470 ongevallen. Dat is het antwoord dat senator Hugo Vandenberghe (CD&V) van minister van Economie Charles Picqué (PS) heeft gekregen op zijn vraag hoeveel chauffeurs nu onverzekerd rondrijden.

Kdejager

BR> Dat cijfer is vrijwel zeker een onderschatting van het aantal voertuigen dat niet-verzekerd over de Belgische wegen toert. Vaak is het pas bij een ernstig ongeval dat de aap uit de mouw komt.

De cijfers van 2001 geven een stijging van 12% ten opzichte van 2000. In 1996 lag dat getal nog 75% lager. Steeds meer auto's rijden dus niet-verzekerd rond. Volgens senator Vandenberghe komt dat ook door de hoge verzekeringspremies, waardoor chauffeurs gemakkelijker zonder verzekering gaan rijden. Dat is vooral vreselijk voor de slachtoffers van het ongeval dat die chauffeurs veroorzaken, want zij worden vaak niet of onvoldoende vergoed.

"Twee weken geleden is er in de Senaat gestemd over de mogelijkheid om de databanken van verschillende overheidsdiensten te linken. Als we de gegevens uit de centrale databank van de verzekeringen konden terugkoppelen aan die van de databank van Justitie, zouden we het probleem veel efficiënter kunnen aanpakken. Dan zou de politie als ze een wagen flitst, meteen kunnen kijken of de chauffeur al dan niet verzekerd is. Is hij dat niet, dan moet hij meteen zijn nummerplaat inleveren."

Senator Vandenberghe verwijst naar de 453.097 wagens die in twee weken op de Leuvense ringweg werden geflitst. "Als we daar de niet-verzekerde voertuigen zouden kunnen uithalen, dan zaten we heel wat dichter bij de oplossing van het probleem."