Adoniscomplex, de nieuwe welvaartsziekte onder mannen

Print
Naar schatting tussen de 50.000 en 100.000 mannen in Nederland lijden aan een nieuwe welvaartsziekte, het adoniscomplex. Het complex, vernoemd naar de schone jongeling uit de Griekse mythologie, is een ziekelijke neiging tot ijdelheid: een obsessieve drang te bouwen aan een torso in "koffiefiltervorm" en een buik als een wasbord.
BR> De term is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar verscheen kort geleden het semi-wetenschappelijke boek "The Adonis Complex, the secret crisis of male body obsession" van onder meer Harrison Pope.
In veel gevallen gaat het ziektebeeld gepaard met het gebruik van verboden spierversterkende middelen, aldus R. van Kleij van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo). Volgens cijfers van het NeCeDo lopen jaarlijks 1,7 miljoen mensen een sportschool binnen. Daarvan gebruiken ongeveer 40.000 mensen regelmatig doping, zo blijkt uit onderzoek van Van Kleij en socioloog W. Koert naar de handel in doping in Nederland.
Van Kleij en Koert stelden een groeiende belangstelling voor verboden middelen vast. Steeds vaker gebruiken jongeren hormonen. Zo willen ze in korte tijd en zonder al te veel zweten hun lichaam in de gewenste vorm krijgen. Volgens Koert gaat het om pure angsttherapie. "Door het toenemend geweld op straat en voedselveiligheidsproblemen voelen mannen zich onveilig. Om zich daar tegen te wapenen, werken ze aan een goed en sterk lichaam". Vooral onder homo's grijpt het steroïdengebruik volgens Van Kleij snel om zich heen. De gevolgen van het slikken van anabole steroïden kunnen ernstig zijn en hart- en vaatziekten, leverfunctiestoornissen, psychologische stoornissen in de hand werken.