Programmawet voor treinbegeleiders en -reizigers

Treinbegeleiders kunnen straks op de trein, het perron en in het station optreden tegen agressieve treinreizigers, hun identiteit controleren en hen verbaliseren. De regering heeft die mogelijkheid ingeschreven in de programmawet die de Kamer momenteel behandelt. Ze wil op die manier de veiligheid van de treinbegeleiders én de reizigers verzekeren.

Belga

De commissie infrastructuur bracht nog een aantal wijzigingen aan aan de bepaling die minister van Mobiliteit Isabelle Durant oospronkelijk voorzag. Die had immers betrekking op heel de Titel II van de Strafwetboek, waardoor conducteurs ook zouden kunnen optreden tegen inbreuken waarmee ze wellicht nooit zouden worden geconfronteerd.

Op initiatief van Olivier Chastel (MR) raakte de meerderheid het eens om de mogelijke inbreuken duidelijk te omschrijven. Het gaat om rebellie, gijzeling, ontvoering van minderjarigen, diefstal en afpersing, vernielen van treinmeubilair, het gooien met stenen, gebruik van wapens en andere overtredingen ("feitelijkheden").

De commissie keurde het amendement dinsdag goed. De stemming over de programmawet zelf - tenminste het deel waarvoor de commissie bevoegd is - volgt vrijdag.