Duquesne werkt aan fusie van diensten 100 en 101

Minister van Binnenlandse Zaken Tony Duquesne wil de 100 en de 101 samensmelten. Dat zegde hij dinsdag in de Kamer aan volksvertegenwoordiger Karel Van Hoorebeke van N-VA. Van Hoorebeke had nogal wat vragen bij deze fusie omdat iemand die een beroep doet op een medische spoeddienst terechtkomt in een dienst die door de politie wordt gestuurd. Duquesne zag hierin geen problemen.

Belga

Hij zei dat hij die fusie plant om vele redenen. "Het publiek belt niet alleen naar de 100 voor dringende medische hulp, maar ook bij natuurrampen, ladingverlies van vrachtwagens, brand en dergelijke. De 100-dienst speelt bovendien een belangrijke rol bij de coördinatie van de hulp bij rampen en catastrofes. Door de introductie van één Europees noodnummer 112 zal het aantal oproepen en ook de verscheidenheid daarvan enorm toenemen. Deze redenen nopen tot een fusie."

Duquesne zei dat de regering met dit doel twee werkgroepen heeft opgericht. Een eerste werkgroep bij Duquesne staat onder leiding van dokter Luc Beaucourt. Die moet nagaan hoe beide diensten per provincie kunnen worden geïntegreerd in één centrale met één nummer. Een tweede werkgroep bij minister Aelvoet moet nagaan welke voorwaarden moeten worden gerespecteerd als er één meldkamer komt. Want het medisch geheim moet hoe dan ook worden gerespecteerd. Einde september moeten beide werkgroepen een eerste verslag klaar hebben en dan valt de definitieve beslissing, aldus Duquesne.