Sluiting Hengelhoef geeft geding Zon en Zee nieuw elan

Voor het hof van beroep van Brussel zijn woensdag de debatten heropend in het geding dat 35 handelaars van het Actiecomité Westende hebben aangespannen tegen de Belgische Staat. Ze vragen de sluiting van het asielcentrum in het voormalige vakantiedomein Zon en Zee. Dat is volgens de advocaten van de actievoerders in strijd met het gewestplan en het BPA dat er van kracht is.

Belga

De handelaars voeren al ruim anderhalf jaar een juridische strijd tegen het asielcentrum. Van de eerste rechter kregen ze ongelijk, maar ze gingen in beroep. Hoewel de procedure voor het hof "als in kort geding" gevoerd wordt, werden de debatten ongeveer een jaar geleden gesloten. Naar aanleiding van een arrest van het Antwerpse beroepshof dat het asielcentrum in het Limburgse vakantiedomein Hengelhoef liet sluiten, werden de debatten woensdag heropend.

Volgens de raadsman van de handelaars, meester Flamey, geldt voor Zon en Zee dezelfde logica als voor Hengelhoef. Een asielcentrum schendt volgens de advocaat de bestemming van het domein als verblijfsrecreatie. De raadsman van de Belgische Staat betwist dat en zegt dat de handelaars enkel verwarring willen zaaien. Het openbaar ministerie bleef woensdag bij zijn advies om niet op de eis van de handelaars in te gaan. Volgens de advocaat-generaal verblijven asielzoekers net als vakantiegangers "tijdelijk" in het centrum.

De actievoerders hadden ook de vzw Zon en Zee gedaagd om de verkoop van het domein alsnog tegen te gaan. De verkoopsakte werd intussen verleden en de eis tegen de voormalige eigenaars van het centrum werd woensdag dan ook ingetrokken. Het hof heeft zes maanden tijd om zich uit te spreken.