Hasseltse paarden gered uit brand

In de Trekschurenstraat in Hasselt is gisteren een paardenstal van dierenartsenpraktijk Het Witte Huis in brand geschoten. Buurvrouw Christianne Briers merkte rond 18:45 uur de vlammen op en verwittigde meteen de brandweer. Die kon de acht paarden uit de stal bevrijden.

BR>

De paardenstal ligt in wat vroeger de stierenspermabank van de provincie was. Nu huist er in die gebouwen een dierenartsenpraktijk.

Buurvrouw Christianne Briers zag gisteravond vanuit haar huis vlammen uit de ramen van de stal slaan. «En rook, veel rook,» zegt ze. «We hebben meteen de brandweer gebeld,» voegt haar man Jean-Pierre Philippaerts eraan toe. «Zelf heb ik ook geprobeerd om met een paar emmers water het vuur dat uit de ramen kwam, te blussen. We wisten dat er aan de achterkant paarden zaten, maar we wisten niet of er daar, waar het brandde, ook dieren waren.» Maar het werd al snel duidelijk dat de stal niet leeg was. «Tussen die rook zagen we twee paarden, maar we wisten niet goed wat doen. Gelukkig was de brandweer van Hasselt meteen hier. Die hebben alle paarden bevrijd en de buren hebben ze één voor één naar de weide achteraan gebracht.»

De oorzaak van de brand was gisteren nog onduidelijk. Mogelijk is het stro door de verzengende hitte vanzelf in brand geschoten. «We hebben maandag nog 36 bussels oud stro ingedaan. 8.000 kilo,» zegt dierenarts Koen Van den Moortgate. «Ik weet niet of dat de oorzaak is, want het stro was wel degelijk oud en droog.»

Op het ogenblik van de brand waren er acht paarden in de stal. Die waren daar om gedekt te worden. «De paarden staan nu achter in de wei. We gaan ze proberen naar een manège in Rommershoven te brengen.» De schade kan de dierenarts moeilijk schatten. «Die paarden ruiken de rook, die gaan zo snel niet meer in die stal willen.»

Aangeboden door onze partners