Limburgse meisjes met heroïne naar Londen

Twee vriendinnen uit Hasselt en Diepenbeek van vooraan in de twintig zitten in een Engelse cel op verdenking van smokkel van 20 kilo heroïne. De meisjes namen vorige week in Brussel de Eurostar naar Londen. De Engelse douane vond in hun bagage de heroïne met een straatwaarde van 1 tot 2 miljoen euro in Groot-Brittannië.

BR>

De twee vriendinnen vertrokken donderdagnamiddag met de Eurostar in Brussel naar Waterloo Station in hartje Londen. Ze gingen er een vriend bezoeken. Bij hun aankomst in Engeland zou de douane in één van hun koffers 5 pakjes met elk 4 kilo heroïne hebben aangetroffen. Naar eigen zeggen wisten ze niet dat ze drugs vervoerden en vanwaar die vandaan zou kunnen komen. Merkwaardig is wel dat de twee vriendinnen enige tijd geleden nog een bezoek aan Turkije hebben gebracht.

De twee jonge vrouwen werden opgesloten in de gevangenis in de nabijheid van Londen en verschijnen vrijdag voor een rechtbank die over hun verdere aanhouding moet beslissen. Ze kregen in Engeland een advocaat toegewezen. In ons land worden de belangen van één van de meisjes verdedigd door advocaat Tony Groven. Hij wilde gisteren geen commentaar geven op de arrestatie van zijn cliënte.

De meisjes riskeren een zware gevangenisstraf. Groot-Brittannië treedt zeer streng op tegen drugsmisdrijven. De drugs zijn er ook duurder dan bijvoorbeeld in België. In ons land wordt voor één gram heroïne tussen de 12,5 en 25 euro betaald. In Engeland voor één gram tot vier keer zo veel. De straatwaarde van de 20 kilo heroïne bedraagt er tussen de 1 en 2 miljoen euro.