23 doden op Filippijnen na arrestatie sekteleider

Bij onlusten zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in het oosten van de Filippijnen 23 personen om het leven gekomen. Het geweld brak uit nadat de politie een sekteleider wou arresteren, die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben vermoord. Dat heeft de Filippijnse politie woensdag meegedeeld.

Belga

De verdachte, Ruben Ecleo, beschouwt zichzelf als de reïncarnatie van Jezus Christus. Hij leidt de Filippijnse Vrijwillige Zendelingenvereniging (PBMA) en heeft meer dan een miljoen aanhangers. Na zijn arrestatie kwam het op het eiland Dinagat in het oosten van de Filippijnen tot gevechten tussen gewapende eenheden en de politie.

Zestien sekteleden, onder hen een medeplichtige aan de moord op Ecleo's vrouw, kwamen om toen ze probeerden te verhinderen dat de politie het aanhoudingsmandaat uitvoerde. Ook een van de politieagenten kwam daarbij om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Terwijl de interventie van de politie in Dinagat aan de gang was, opende een aanhanger van de sekte nabij Cebu, enkele honderden kilometers verder, de aanval op de schoonhouders van Ecleo. Beiden kwamen om, alsook twee van hun kinderen en een buurman. De moordenaar werd door de politie doodgeschoten.

Het lichaam van de echtgenote van sekteleider Ecleo werd op 30 januari in een plastiek tas op het eiland Cebu gevonden. Volgens de politie was de 27-jarige vrouw gewurgd. Na de ontdekking van het lichaam, sloeg Ruben Ecleo op de vlucht.

Aangeboden door onze partners