65-plussers gratis op Brusselse bus, tram en metro

Het openbaar vervoer in Brussel is vanaf 1 juli gratis voor alle 65-plussers. Om het drukke ochtendverkeer niet nog meer te belasten, geldt de maatregel wel pas vanaf 9.00 uur. In een eerste fase zal het tonen van de identiteitskaart aan de bestuurder volstaan. Vanaf 1 januari 2003 krijgen alle 65-plussers een gratis pasje, zo maakte Brussels minister van Verkeer Jos Chabert (CD&V) woensdag bekend.

Belga

Hoeveel de maatregel precies gaat kosten, is nog niet bekend. "We moeten eerst bekijken hoeveel 65-plussers het openbaar vervoer effectief zullen gebruiken. Pas dan zullen we een idee hebben van de precieze kostprijs van deze maatregel. Maar het spreekt voor zich dat we een compensatie zullen geven aan de MIVB", zei Chabert. In totaal gaat het om ongeveer 165.000 Brusselaars. "Maar daar moeten we ook alle Vlamingen en Walen van 65 of ouder bijrekenen die in Brussel gratis zullen reizen met bus, tram of metro".

Nu 65-plussers ook in Brussel kunnen genieten van gratis openbaar vervoer, kunnen ze in heel België gratis op de bus, de metro of de tram. In Brussel mogen ze dat wel pas vanaf 9.00 uur. "Tijdens de piekuren zijn de trams en de metro sowieso al goed gevuld. Het comfort is op dat moment, zeker voor de wat oudere reizigers, niet meer ideaal", motiveert Chabert de beperking. "Tijdens de avondspits stelt dat probleem zich niet zo acuut. De verkeersdrukte verloopt dan meer gespreid. Daarom hebben we tussen 16.00 en 17.00 uur bijvoorbeeld geen beperking ingevoerd".