Aelvoet laat proefveld gemodifieerd koolzaad vernietigen

De firma Aventis moet tegen vrijdag een proef met genetisch gewijzigd koolzaad opruimen omdat de voorwaarden van het experiment niet werden nageleefd. Zo meldt het kabinet van minister van volksgezondheid Magda Aelvoet dinsdag. Het veld ligt in het Henegouwse Salles, een deelgemeente van Chimay.

Belga

Minister Aelvoet had de proef in maart goedgekeurd. Die toelating vervalt, nu blijkt dat de voorwaarden opgelegd in de toelating niet strikt nageleefd werden. Toelatingen voor proefvelden met Genetisch Gewijzigde Organismen (GGO's) worden slechts verstrekt na een risico-evaluatie en onder een reeks strikte voorwaarden. Om verspreiding van genetisch gewijzigd materiaal van proefpercelen te voorkomen, eist België voor proeven met genetisch gewijzigd koolzaad een minimumafstand van 1.000 meter tussen het veld met genetisch gewijzigd koolzaad en een gewoon, commercieel koolzaadveld.

Het veld met GGO's in Salles, ligt op slechts 880 meter van een commercieel koolzaadveld. De toelating is dus niet langer geldig en het proefveld moet bijgevolg vernietigd worden.