Regering wil raadkamers in gevangenissen laten zetelen

Indien de Raadkamers in de toekomst in de gevangenissen zouden kunnen vergaderen, volstaan de 158 mensen die in een eerste tijd aangeworven worden voor het veiligheidskorps dat moet instaan voor het vervoer van gedetineerden. Dat verklaarde premier Guy Verhofstadt dinsdagvoormiddag in de senaatscommissie voor binnenlandse aangelegenheden.

Belga

De eerste minister kwam er het akkoord toelichten dat hij op 11 juni had afgesloten met de verenigingen van steden en gemeenten over het mechanisme en de financiering van de meerkost van de politiehervorming voor de politiezones. Het veiligheidskorps moet de lokale politie ontlasten van het vervoer van gedetineerden naar de rechtbank of het ziekenhuis. Het korps zou in een eerste fase bestaan uit 158 mensen, die tot het gevangenispersoneel behoren. Daarnaast blijven de 60 leden van de federale politie instaan voor het vervoer van gevaarlijke gedetineerden.

<

Volgens Verhofstadt zou dit moeten volstaan, vooral indien de raadkamers in de gevangenissen kunnen vergaderen. De regering bestudeert momenteel deze mogelijkheid, verduidelijkte Verhofstadt na afloop van de commissievergadering.