Tractebel in Peru van corruptie verdacht

Het Belgische energieconcern Tractebel wordt in Peru van corruptie verdacht. Het bedrijf, onderdeel van het Franse concern Suez-Lyonnaise des Eaux, zou oud-president Alberto Fujimori 10 miljoen dollar (10,5 miljoen euro) steekpenningen hebben betaald.

Belga

BR>

De speciale aanklager voor corruptiezaken, Luis Vargas Valdivia, verklaarde dinsdag dat het onderzoek al maanden loopt. Aan de Belgische justitie is hulp gevraagd zodat medewerkers van het bedrijf die bij de affaire betrokken zouden zijn, kunnen worden gehoord. De Peruaanse justitie heeft vooral belangstelling voor een ingenieur die een sleutelrol zou hebben gespeeld.

Tractebel, dat vorig jaar het Nederlandse installatiebedrijf GTI verwierf, kocht eind vorige week twee energiebedrijven in het zuiden van Peru. Dat leidde tot demonstraties van Peruanen die de huidige president Toledo verwijten dat hij zijn belofte om de energiebedrijven nooit te privatiseren, niet is nagekomen. Om de ongeregeldheden de kop in te drukken kondigde Toledo voor het zuidelijke departement Arequipa de noodtoestand af.