Staking verkeersleiders: tot een uur vertraging op Zaventem

De staking van de luchtverkeersleiders in verscheidene Zuid-Europese landen, zorgt voor afgelaste vluchten en vertragingen, ook op de luchthaven van Zaventem. Volgens luchthavenexploitant BIAC zijn woensdag in Zaventem al een 40-tal vluchten geschrapt, waarvan de meeste naar Frankrijk. De vertragingen bedragen maximaal 60 minuten, staat in een communiqué.

Belga

BIAC raadt de passagiers met bestemming Frankrijk, Italië, Griekenland, Portugal en Hongarije, waar er gestaakt wordt, aan contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of met de reisagent. Informatie over de vluchten is ook te vinden op de website van BIAC: www.brusselsairport.be/airlines_flightinfo/.

De luchtverkeersleiders staken tegen het Europees project "eenmaking van het Europees luchtruim" waarbij wordt gestreefd naar één Europees luchtruim in plaats van de verschillende "luchtruimen", volgens de landsgrenzen. Daarbij zouden de aparte luchtcontrolesystemen moeten plaatsmaken voor één gezamenlijk systeem. De luchtvaartmaatschappijen en de touroperators hebben maatregelen genomen om de mogelijke hinder zo veel mogelijk te beperken.

Ook morgen/donderdag zouden er problemen kunnen zijn, als gevolg van de staking van de openbare diensten in Spanje. Die actie is gepland naar aanleiding van de Europese Top van Sevilla. Virgin Express heeft al beslist haar vluchten naar Madrid en Barcelona te annuleren. Een pak touroperators die richting Spanje vliegen, zoals Jet Air en Thomas Cook, hebben een aantal vluchten vervroegd of uitgesteld om te ontsnappen aan de problemen.