Dua houdt loodshelikopters in de lucht

Helikopters zullen zonder beperkingen verder schepen veilig naar de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen kunnen loodsen. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft daarvoor een uitzondering toegestaan op de milieuvergunning voor de luchthaven van Oostende, van waaruit de helikopterbeloodsing gebeurt.

Belga

Volgens de milieuvergunning van november 2000 voor de exploitatie van de luchthaven van Oostende konden de helibeloodsingen slechts een maximum aantal nachtelijke bewegingen per jaar maken. Tussen 23 uur en 6 uur moest het aantal vluchten voor toestellen van minder dan 6 ton beperkt blijven tot 330 vluchten per jaar. In 2002 bleek dit contingent te volstaan.

Gezien het slechte weer in het eerste trimester van dit jaar én de verouderde toestand van de loodsboten, zou het contingent voor dit jaar reeds eind volgende maand zijn opgebruikt.

In dat geval zou de veiligheid van de schepen die richting Zeebrugge, Gent en Antwerpen moeten geloodst worden ernstig in gevaar komen. Die schepen zouden dan immers moeten aanmeren aan het loodsstation Westpost. Dat kan leiden tot het op drift gaan van schepen bij noodweer, aanvaringen tussen schepen met een gevaarlijke lading enzovoorts.

Dua heeft beslist een uitzondering toe te staan voor de loodshelikopters. Zij kunnen dus het loodsen van schepen naar de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen verderzetten.