"Low-budgetmaatschappijen brengen veiligheid in gevaar"

De piloten van low-budgetluchtvaartmaatschappijen lappen instructies van luchtverkeersleiders aan hun laars omdat ze strikte tijdschema's moeten halen. Dat staat in een vertrouwelijk Brits veiligheidsrapport dat The Times kon inkijken.

Belga

Het rapport werd opgemaakt door een luchtverkeersleider die zich zorgen maakt over het hoge aantal incidenten met low-budgetmaatschappijen. Hij vreest voor een crash. Zijn bevindingen maakte hij over aan het Confidential Human Factors Incident Reporting Programme. Het rapport heeft in eerste instantie betrekking op de Ierse maatschappij Ryanair en de luchthaven van Stansted, waar Ryanair haar uitvalsbasis heeft.

Volgens het rapport naderen de piloten van de low-budgetmaatschappijen de luchthavens te snel om tijd te sparen en zien ze dikwijls af van een landing omdat ze te dicht komen bij het toestel voor hen. Het rapport zegt dat de piloten onder "extreme druk" werken om de vooropgestelde vliegtijden te halen. Ze negeren daarom langere vliegroutes, bedoeld om het lawaai te verminderen, en vliegen zo veel te laag over woonwijken.