Hitte houdt Europa in de greep

De hitte houdt Europa in de greep. Voorspellingen stellen dat de hitte zeker aanhoudt tot het volgende weekeinde.

Belga

In Italië overstijgen de temperaturen ook dinsdag de kaap van 35. Ziekenhuizen melden een overlast aan patiënten die de hitte niet de baas kunnen. Vooral voor oudere mensen blijkt de hittegolf meer last dan plezier. In de hoofdstad Rome, waar voetbalfans op verschillende pleinen de WK-wedstrijden op grote schermen kunnen volgen, zijn de stadsdiensten druk in de weer om de fans van tijd tot tijd met tuinslangen te vergasten op een -welgekomen- koude douche.

In de Franse hoofdstad Parijs gaat de aandacht uit naar de huisdieren, honden meer bepaald. Dierenorganisaties hebben huisbaasjes al opgeroepen extra aandacht te besteden aan hun trouwe viervoeters: (nog) meer dan mensen kunnen zij te lijden hebben onder aanhoudende hitte. Regelmatige wandelingen op koele plaatsen en water zijn aanbevolen.

In Duitsland, rijk aan meren, heerst alom waterpret. In verschillende meren kan je zwemmen, want het water is er aangenaam koel (20 graden). In sommige scholen krijgen de leerlingen 'warmtevakantie'. Een dagje vrij omdat de hitte het aandachtige verloop van de lessen verstoort. Handelaars verkopen opmerkelijk meer ventilatoren. In warenhuizen is de vraag naar mineraalwater groot. Ondertussen waarschuwen artsen wel voor hoge ozon-concentraties in de lucht.

Op de Feldberg, een 1493-meter hoge berg in het Zwarte Woud, was dinsdagmorgen een prachtig schouwspel te bewonderen. Terwijl de voet van de berg blaakte in tropische temperaturen, bleef de eeuwige sneeuw de bergtoppen sieren. 'Tropennacht' noemen ze dat bij onze oosterburen. Het panorama is echter van korte duur, want voorspellingen stellen dat het weer vanaf morgen/woensdag keert.