18 doden bij aanslag in Jeruzalem

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem zijn vanmorgen (dinsdag) 18 doden gevallen en een 30-tal gewonden. Bij de doden zijn veel jongeren.

BR>

De aanslag vond plaats in het zuidelijke Pat-district van de stad. De gewonden, onder wie er een vijftal in kritieke toestand verkeren, zijn overgebracht naar ziekenhuizen. De bus zou vooral scholieren hebben vervoerd die op weg waren naar school. Volgens Levy ging het om een 'zeer zware' aanslag. Ooggetuigen meldden dat de bus door de explosie volledig was verwoest. De toestand van vijf passagiers is kritiek.

De politie was vanaf maandag al in hoogste staat van paraatheid. Ze waarschuwde voor aanslagen in Jeruzalem en Haifa. De politie beschikte over de naam van een zelfmoordactivist die van plan was een aanslag in Jeruzalem te plegen. Bij de ingang van Jeruzalem werden wegblokkades opgezet en de politie zette ook helikopters in, maar de voorzorgsmaatregelen hebben de aanslag niet kunnen voorkomen.

Premier Sharon is meteen na de aanslag ter plaatse gegaan. Het is de eerste keer dat Sharon als regeringsleider na een Palestijnse aanslag ter plaatse komt. De radicale Islamitische beweging Hamas heeft de aanslag opgeëist in een telefoontje aan het Franse persbureau AFP. Eerder had de Al-Aqsa-martelarenbrigade de aanslag opgeëist.