Restituties WO II: 45 miljoen euro maximum voor banken

De Belgische banken zijn bereid het door hun berekende totaalbedrag van 1,2 miljard frank (30 miljoen euro) op te trekken tot een "maximum maximorum" van 1,8 miljard frank (45 miljoen euro) om met de joodse gemeenschap tot een akkoord te komen over de teruggave van geld van joodse Holocaustslachtoffers. Dat bleek dinsdag op een persconferentie in Brussel.

Belga

Volgens de Belgische Vereniging van Banken is dat ruim voldoende in vergelijking met de bedragen gestort in Frankrijk en Nederland en is er geen reden waarom de Belgische banken meer zouden moeten betalen, wel integendeel. Bovendien is - in tegenstelling tot in België - het aandeel dat de overheid in de buurlanden bijdraagt aanzienlijk hoger dan dat van de banken, in tegenstelling tot in België.

Directeur-Generaal Guido Ravoet van de Belgische Vereniging van Banken wees op de "burgerzin" waarvan de Belgische bankiers tijdens WO II hebben blijkgegeven, naar verluidde in tegenstelling tot hun collega's in Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

Aangeboden door onze partners