Everberg weigerde al 70 zwaar criminele jongens

De jeugdgevangenis van Everberg moest al 70 zwaar criminele jongens weigeren wegens plaatsgebrek. Dat deelde minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) maandag mee aan Tony Van Parys (CD&V).

BR>

De Belgische jeugdrechters wilden tussen 1 maart en 31 mei 124 criminele jongens plaatsen in de jeugdgevangenis van Everberg, maar dat lukte slechts 54 keer. De meeste vragen voor plaatsing kwamen uit Antwerpen (36), Brussel (25) en Gent (13). Niet geplaatst werden onder andere 11 jongens die feiten hadden gepleegd tijdens de pro-Palestijnse betoging. Volgens Tony Van Parys werden ze allen vrijgelaten. Reden: Everberg heeft te weinig cellen. Verwilghen gaf dat laatste toe, maar stelde dat "de 70 jongens die werden geweigerd, naar de jeugdrechter werden teruggestuurd zodat die een andere maatregel zou nemen". Maar omdat je pas iemand naar Everberg kan sturen als alle plaatsen in de

gesloten

instellingen van de gemeenschappen zoals Mol, vol zijn, moest het wegzenden uit Everberg een vrijlating tot gevolg hebben.

Nog volgens Van Parys deden de Antwerpse jeugdrechters sinds 1 januari 2002 overigens hetzelfde met liefst 50 zwaar criminele jongeren. Everberg ging op 1 maart open voor criminele jongens van boven de 14 jaar die verdacht worden van feiten waarop tussen de 5 en de 10 jaar cel staat.