903 drugscontroles in grensstreek

Politie-, douane- en justitiediensten uit België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg hebben gisterenavond en vannacht (zaterdag) een gezamenlijke actie tegen het drugstoerisme georganiseerd. In België werden in totaal 903 mensen gecontroleerd. Hiervan waren 109 mensen in het bezit van drugs.

BELGA

BR>

Bedoeling van de Hazeldonkactie "Lunettes" was het drugstoerisme naar Nederland en de overlast die daarmee gepaard gaat, bestrijden. De actie moest niet alleen drugstoeristen afschrikken, ook het rijden onder invloed werd gecontroleerd. De actie begon vrijdagnamiddag en liep tot middernacht. Vooral de grensstreek tussen Nederland en België werd gecontroleerd. De opsporingsdiensten van de verschillende landen werkten tijdens de actie nauw samen. Voor ons land alleen werden een 160-tal politie-en douanemensen ingeschakeld.

In totaal werden bijna duizend auto's gecontroleerd, vijf wagens werden in beslag genomen. 903 mensen werden gecontroleerd, waarvan 310 in het district Hasselt. 109 mensen bleken drugs in hun bezit te hebben. In het district Gent bleek één op vier (46 op 181) van de gecontroleerde personen in het bezit te zijn van drugs. Eén iemand werd er aangehouden. De buit bedroeg meer dan een kilo marihuana, 273 gram hasj, 70 gram heroïne, 7 gram cocaïne, een tiental joints, een zakje champignons, 29 ecodrugs en een space-cake. Vier personen zaten onder invloed van drugs aan het stuur.