Levensduur blijkt familiezaak te zijn

Broers en zussen van mensen die honderd jaar of ouder zijn, hebben meer kans om zelf eeuweling te worden. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, waarvan de eindconclusie luidt dat lang leven in heel wat gevallen een familietrek is. De reeds eerder geopperde stelling dat bepaalde genen de leeftijd gunstig beïnvloeden, wordt door de nieuwe bevindingen versterkt.

Belga

Onderzoekers Thomas Perls, directeur van de New England Centenarian Study in Boston, en John Wilmoth van de universiteit van Californië in Berkeley, onderzochten de verschillende leeftijden van 444 Amerikaanse families waarvan minstens een lid honderd jaar of ouder is of was. De resultaten zijn dinsdag in het Amerikaanse tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA' (PNAS) te lezen.

Perls en zijn medewerkers kwamen na hun vragenrondes onder meer tot de vaststelling dat een broer van een eeuweling of eeuwelinge zeventien keer meer kans heeft zelf honderd te worden dan de gemiddelde Amerikaan. De zus van een honderdjarige heeft minstens acht keer meer kans om zelf een eeuw te leven. Broers en zussen van eeuwelingen hebben zelfs 50 procent meer kans om de gemiddelde -in dit geval Amerikaanse- levensverwachting te overschrijden.