Werknemers Pelzer in Genk leggen werk neer

Print
Zowel de ochtend- als de namiddagploeg van het Genkse bedrijf HP Pelzer, gespecialiseerd in de productie van geluidsisolerende materialen voor de automobielsector, hebben vrijdag het werk neergelegd.
De arbeiders protesteren hiermee tegen het voornemen van de directie om de afdeling schuimrubber, waar auto-onderdelen voor Opel worden geproduceerd, naar lageloonlanden als Tjechië en Polen over te hevelen. Hierdoor zouden 30 banen verdwijnen, aldus vakbondsafgevaardigde Jos Buschgens (ACV).

Het nieuws werd op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Volgens de directie bestaat er nog geen duidelijkheid of er in Genk andere producten ter compensatie voor het wegvallen van de afdeling, zullen worden gemaakt. De vakbonden vragen uiterlijk tegen maandag meer duidelijkheid over het aantal jobs dat moet verdwijnen. Tegen 1 juli willen ze een antwoord over alternatieve productie.

In afwachting heeft de avondploeg het werk hervat. "Ook al omdat één dag staking autofabrieken zoals Opel en Ford serieus in de problemen kan brengen", aldus nog Buschgens.
HP Pelzer in Genk heeft nog maar pas een collectief ontslag van 47 werknemers achter de rug. Ook die maatregel kaderde in de internationale herstructurering die Pelzer wereldwijd doorvoert. Bij Pelzer in Genk werken in totaal 248 werknemers.