Overname Sobelair nog niet vrij van zorgen

Print
De overname van chartermaatschappij Sobelair door BWA, het bedrijfje van de Brusselse zakenman Aldo Vastapane en Luc Mellaerts, is nog niet vrij van zorgen. Vrijdag werd voor de Brusselse handelsrechtbank gepleit in een zaak waarbij enkele piloten de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder vragen. Ook de vakbonden bij Sobelair blijven nog steeds halstarrig weigeren hun visie op de overname te geven.
De rechtszaak van vrijdag kadert in een procedure die eind 2001 werd aangespannen door enkele piloten, aldus de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Sobelair, Luc Mellaerts. Toen bestond de vrees dat de charterdochter van het failliete Sabena in de problemen zou komen en werd tegen het management onder leiding van Silviane Lust een gerechtelijke procedure ingeleid. Gezien de nieuwe situatie waarin Sobelair zich bevindt verwacht Mellaerts dan ook dat de handelsrechter niet op de vraag van de enkele piloten zal ingaan. Binnen enkele dagen wordt een uitspraak verwacht.

Wat de relatie met de vakbonden betreft, was de gedelegeerd bestuurder vrijdag vol vertrouwen. De intersyndicale (de drie vakbonden bij Sobelair, nvdr.) heeft een ontwerp van cao ondertekend, verklaarde hij. In de cao worden inleveringen van het personeel gevraagd. Over het ontwerp zal een referendum worden georganiseerd, maar ook hier verwacht de gedelegeerd bestuurder geen problemen.
Bij een eerste overnamepoging van Sobelair door Vastapane-Mellaerts waren het de vakbonden en de piloten die extra garanties vroegen voor het overleven van de chartermaatschappij. Het uitblijven van een sociaal akkoord maakte dat het ondernemersduo de onderhandelingstafel verliet.