Havenbedrijf werkt aan verklaring over voortbestaan Wet Major

Print
Het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen werkt aan een gemeenschappelijke verklaring van de Belgische havens en de verschillende overheden over het voortbestaan van de Wet Major. Dat meldt de Antwerpse regionale televisiezender ATV vrijdagavond. "De verklaring moet vermijden dat de indruk ontstaat dat het gedaan is met de Wet Major", legt Eddy Bruyninckx, directeur-generaal van het Havenbedrijf uit.
Bruyninckx wil de hele havengemeenschap achter de verklaring krijgen. Maandag beslist de Europese ministerraad immers over de liberalisering van de havens. "De hele havengemeenschap moet laten blijken dat ze de bestaande arbeidsorganisatie wil behouden", vindt Bruyninckx. "Bovendien moeten we een signaal zenden naar de mensen op het terrein." Zo wil het Havenbedrijf verwarring bij de havenarbeiders vermijden en de gemoederen bedaren. De verklaring moet begin volgende week door alle partijen ondertekend worden.
De Wet Major bepaalt dat enkel erkende havenarbeiders in de Belgische havens mogen werken. De Europese Unie vindt dat deze wet moet verdwijnen om de vrije concurrentie te garanderen als de havens geliberaliseerd worden.