Waalse regering bereikt akkoord over hervorming Waalse provincies

De Waalse regering heeft dinsdagnacht een akkoord bereikt over de hervorming van de Waalse provincies. Het kernkabinet verzoende de tegenovergestelde visies van minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) en minister van Binnenlandse Aangelegenheden Charles Michel (MR).

Belga

De Waalse regering sleutelt aan de werking, de financiering en het takenpakket van de vijf provincies. Het akkoord van de kern krijgt donderdag op de wekelijkse vergadering van de ministerraad normaal gezien groen licht.

Een vergadering maandagavond met MR- en PS-ministers en gedeputeerden deblokkeerde naar verluidt het dossier. Uiteindelijk werden de voorstellen van Charles Michel over de bevoegdheden van de provincies vrijwel volledig overgenomen. Zo verliezen de provincies vanaf eind volgend jaar bijvoorbeeld de voogdij over het kleine aantal wegen waarvoor ze nog bevoegd zijn. Hetzelfde gebeurt met de waterwegen van tweede en derde categorie. Het Waals gewest neemt voortaan die taken op. Ook het personeel wordt overgeheveld.