Ontrouw volgens wetenschap niet tegennatuurlijk

In de cinema vormen overspelige mannen en vrouwen het thema van een moraliteitsdrama, een drama over goed en kwaad in ieder van ons. Maar volgens bepaalde wetenschappers zou overspel, zowel bij man als vrouw, iets natuurlijks zijn.

Kdejager

BR>

Monogamie zou een uitzondering zijn onder dieren, en in het bijzonder mensen. Dat zeggen dierkundige David Barash en zijn vrouw-psychiater Judith Lipton die hun bevindingen neerschreven in hun boek

The myth of monogamy

. Uit een test bleek dat 50 procent van de ondervraagde mannen ten minste één affaire heeft gehad en tussen 30 en 50 procent van de vrouwen gaf overspelig gedrag toe.

Een studie in 1999 bij de American Association of Blood Banks toonde aan dat bij 28 procent van 280.000 ouderschapstesten de vader niet de vader van het kind was. "Monogaam zijn, is zoals viool spelen", beweert Lipton. "De meeste mensen vinden viool spelen te moeilijk en proberen het niet. Ook monogamie vraagt oefenen omdat er zoveel verleidingen bestaan."

In de geschiedenis is monogamie altijd een sluier geweest. Koningen hadden vele vrouwen en concubines en de machtigen der wereld praktiseerden zeker geen monogaam gedrag, hun vrouwen evenmin. Barash vindt dat monogamie vandaag de dag als het ultieme doel van relaties en liefde wordt voorgesteld. Da's mooi, maar het wordt tijd dat overspel en ontrouw uit de taboesfeer worden gehaald en dat er eindelijk kan gepraat worden over hoe moeilijk het is om monogaam te blijven. Misschien kan het bekijken van de nieuwe film

Unfaithful

een aanzet geven.