Amerikaanse wetenschappers willen witte haai vangen

Met een reusachtige onderwaterkooi proberen Amerikaanse wetenschappers voor de kust van Californië een jonge witte haai te vangen. Zij doen dat in opdracht van het Monterrey Bay Aquarium (MBA). Het MBA wil in het kader van wetenschappelijk onderzoek meer dan een miljoen dollar neertellen voor een 'jaws'.

Belga

Volgens de Duitse zeebioloog Christina Slager van het MBA zijn in Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten al vaker pogingen gedaan om een 'great white' in gevangenschap te laten leven. Volgens haar lukte dat nog nooit, omdat de zeldzame dieren buiten hun natuurlijke omgeving weigeren te eten. Om te voorkomen dat de haaien sterven, worden ze dan weer vrijgelaten.

Jonge haaien die per ongeluk in de netten van vissersschepen terechtkomen, zijn ook niet geschikt om in een aquarium geplaatst te worden, omdat ze meestal verzwakt zijn door stress of verwondingen.

Het grootste probleem is volgens Slager om een witte haai op het spoor te komen. "We weten niet eens hoe lang zo'n haai leeft, laat staan waar die dieren rondzwemmen", aldus Slager.