Voeren wil Limburgse stroom en kabel

De gemeente Voeren wil voor zijn elektriciteitsvoorziening en kabel overstappen naar de Limburgse intercommunale Interelectra. Nog deze week starten hierover de eerste onderhandelingen. Dat heeft burgemeester Huub Broers van Voeren dinsdag aan deze redactie gezegd. Hij verwacht een betere en goedkopere dienstverlening van de Limburgse intercommunale.

GPD

Rechtstreekse aanleiding tot de overstap naar Interelectra is de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt. Intermosane, de intercommunale die elektriciteit verdeelt in Voeren, voldoet nog altijd niet aan de Vlaamse wetgeving op de vrije stroommarkt. Door die liberalisering moeten de intercommunales de verkoop en het beheer van het elektriciteitsnetwerk afsplitsen. Intermosane, een gemengde intercommunale met Electrabel en naast Voeren ook Waalse gemeenten als aandeelhouders, heeft tot nu toe geen stappen in die richting ondernomen.

De Waalse gemeenten maken geen haast omdat de liberalisering in Wallonië pas vanaf 2005 ingaat. In Vlaanderen worden alle bedrijven al vanaf 1 januari 2003 vrije klanten. Vanaf juli 2003 kunnen alle Vlamingen vrij hun stroom kopen. Behalve de Voerenaars misschien, want eerst moet Intermosane tegen 1 juli van dit jaar het Vlaamse statuut aanvragen van distributienetbeheerder. Het dossier blijkt nog niet klaar te zijn.

Het Vlaamse gemeentebestuur van Voeren wil daarom nu de overstap maken naar Interelectra.