President Karzai van Afghanistan wil Nationale Raad oprichten

Print
De pas verkozen Afghaanse president, Hamid Karzai, heeft zaterdag in Kaboel de Loya Jirga, de verzamelde stamoudsten van het land, opgeroepen een Nationale Raad op te richten. In het in december in Bonn gesloten akkoord over de politieke heropbouw van het verwoeste Afghanistan is de oprichting van een dergelijk orgaan niet besloten.
"Toch moeten we zo'n Raad in het leven roepen", aldus Karzai zaterdag. "De Raad moet opgestart zijn als de Afghaanse burgers over twee jaar een nieuwe regering kiezen", zei hij. Over hoe hij de samenstelling en de bevoegdheden van de Nationale Raad ziet, weidde Karzai niet uit. Wel zei hij dat de instelling het beste 111 leden telt en door zowel etnische als religieuze groepen moet worden vertegenwoordigd.

Intussen wordt met spanning uitgekeken naar de samenstelling van het nieuwe kabinet, dat Karzai aan het einde van de Loya Jirga zal bepalen. Wanneer dat precies gebeurt, hangt van het verloop van de agenda af.
De overgangsregering die na de vergeldingsacties van de Verenigde Staten in Afghanistan is aangesteld en die Hamid Karzai leidde, bestond hoofdzakelijk uit leden van de Noordelijke Alliantie, die meevochten in de strijd tegen de Taliban. De Noordelijke Alliantie maken echter slechts een klein deel van de Afghaanse bevolking uit.