Elf doden bij zelfmoordaanslag in Pakistan

Print
Bij een zelfmoordaanslag met een autobom voor het zwaarbewaakte Amerikaanse consulaat in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn vrijdag elf doden en 45 gewonden gevallen.
De chauffeur reed de auto met explosieven tegen een wachthuisje bij het consulaat en maakte daarbij een gat van drie meter in de muur van het complex. Een twaalftal auto's brandde na de explosie geheel uit.

Ook het nabijgelegen Mariotthotel liep schade op en in de wijde omgeving barstten ruiten uit hun voegen. Kranten in Karachi ontvingen vrijdagavond een fax waarin de tot nu toe onbekende groep Tarjuman-Al-Qanoon (Woordvoerder van de Wet) de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste. In de fax stond dat de aanslag onderdeel was van een heilige oorlog tegen de VS en hun "marionet", de Pakistaanse regering. Ook werd gezegd dat de aanslag een voorproefje was en dat meer aanslagen zullen volgen.

Doordat sommige slachtoffers deerlijk verminkt waren, was moeilijk vast te stellen hoeveel mensen precies waren omgekomen. Een politiearts zei dat elf mensen waren gedood, van wie er tien door familie of collega's zijn herkend. De resten van de elfde persoon zouden die van de dader zijn. Onder de doden zijn volgens de politie vier politieagenten, vier vrouwelijke passanten en een mannelijke.
Zes gewonden zijn medewerkers van het consulaat: een Amerikaanse bewaker en vijf Pakistanen. Het consulaat werd na aanslag gesloten. In maart werd al het niet-noodzakelijke personeel van het consulaat teruggetrokken na een aanslag op een kerk in Islamabad waarbij twee Amerikanen en drie anderen om het leven kwamen.

Ook de Amerikaanse consulaten in Lahore en Peshawar en het Amerikaanse Centrum in Islamabad werden na de aanslag van vrijdag gesloten. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zal dit weekeinde beslissen of de consulaten en het Amerikaanse Centrum maandag weer opengaan.
Een woordvoerder van het Witte Huis in Washington, Sean McCormack, sprak van "een betreurenswaardige terreurdaad". "Dit is een levendige herinnering dat ons land in oorlog is", zei zijn chef, Ari Fleischer.

Vorige maand vielen bij een zelfmoordaanslag op een bus met Franse technici in Karachi veertien doden. Voor deze aanslag en die op de kerk in Karachi wordt de terreurorganisatie van Osama bin Laden, Al-Qaida, verantwoordelijk gehouden.
De aanslag in Karachi komt een dag nadat de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld een bezoek aan Pakistan afrondde. Het Amerikaanse consulaat wordt zwaar bewaakt. Het trottoir is gewoonlijk afgesloten, evenals de rijbanen die pal langs het gebouw lopen. Ook staan er met zand gevulde betonnen bakken omheen waar mensen alleen te voet tussendoor kunnen. Weinig mensen worden binnen toegelaten - ook Amerikaanse burgers moeten dagen van tevoren een afspraak maken.
De burgemeester van Karachi, Naimat Ullah, sprak zijn medeleven uit tegenover de Amerikaanse autoriteiten en bezwoer de daders te zullen oppakken. "De terroristen hebben geen religie. Het zijn geen islamieten. Ze zijn niet menselijk. Het zijn gewoon terroristen", aldus Ullah.