Amerikaanse bisschoppen nemen plan aan tegen seksueel misbruik

Print
De rooms-katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten hebben vrijdag een plan aangenomen voor de omgang met priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. Voor het plan van kracht wordt moet het Vaticaan zich er nog over uitspreken.

Volgens het plan komt er in ieder bisdom een voornamelijk uit leken bestaande commissie die alle klachten over seksueel misbruik moet onderzoeken. Bisschoppen kunnen een priester op advies van de commissie wel uit het ambt zetten. Een landelijke commissie moet ieder jaar nagaan of alle bisdommen de voorschriften hebben nageleefd.

In de katholieke kerk in de VS komt sinds januari het ene na het andere seksschandaal aan het licht. Vrijdag bepaalde een rechtbankjury in Omaha in de staat Nebraska dat een voormalige misdienaar en zijn moeder recht hebben op 800.000 dollar schadevergoeding, omdat een priester de jongen tussen 1992 en 1997 seksueel heeft misbruikt.
De priester werd in 1998 veroordeeld en werd na een gevangenisstraf van 2,5 jaar te hebben uitgezeten in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. De inmiddels 23-jarige voormalige misdienaar en zijn moeder krijgen het geld van het aartsbisdom van Omaha, dat heeft erkend niet goed toezicht te hebben gehouden op de priester.